kross12, o Rogalu się też naczytałem i jedyna przeszkoda, jaką widzę, to odległość... Chociaż nie ma co zaprzeczać, że Poznań nie grzeszy w zakresie tuningu elektronicznego, złotym środkiem, czyli relacją dobra cena - idealna jakość...
[O2] Ksenony ori świecą krzywo
Zwiń
X
-
[O2] Ksenony ori świecą krzywo
Witam. Pytanie kieruje do użytkowników oryginalonych ksenonów z układem stabilizacji.
Z tego co wiem jest to jedyny automatyczny układ regulacji świateł i nic nie trzeba więcej ustawiać np. w zależności od obciążenia.
Otóz w mojej 02 ostatnio zauważyłem że reflektor lewy czyli ten od strony kierowcy świeci nieco bardziej w górą niż prawy. Można to zobaczyć dopiero z pewnej odległości kilkunastu metrów. Jeżeli zniżymy się powoli do poziomu lamp to najpierw w osi świecenia jest lampa lewa a dopiero potem prawa. Czy to jest prwaidłowe czy też kwalifikuje się do naprawwy / wymiany/ regulacji gwarancyjnej ?
-
-
W Xenonie jest układ samo poziomowania, natomiast można od góry śrubkami obniżać, bądź podnosić reflektor. Po prostu podjedz sobie i niechaj sprawdzą czy nie świecą za wysoko, wyregulują i będzie ok , może sobie sam obniżyć kręcąc śrubką
Sądzę, że jak jeździmy po prawej stronie jezdni to właśnie prawa lampa ma świecić wyżej ( oświetlać pobocze, natomiast lewa niżej aby nie oślepiać.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lonerrW Xenonie jest układ samo poziomowania, natomiast można od góry śrubkami obniżać, bądź podnosić reflektor. Po prostu podjedz sobie i niechaj sprawdzą czy nie świecą za wysoko, wyregulują i będzie ok , może sobie sam obniżyć kręcąc śrubką
Sądzę, że jak jeździmy po prawej stronie jezdni to właśnie prawa lampa ma świecić wyżej ( oświetlać pobocze, natomiast lewa niżej aby nie oślepiać.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
TomRS, racja
najpierw ustawianie śróbką a później VAGiem albo VCDSem aby zapamietały pozycję bo inaczej będzie wyświetlać błąd poziomowaniaprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lonerrSądzę, że jak jeździmy po prawej stronie jezdni to właśnie prawa lampa ma świecić wyżej ( oświetlać pobocze, natomiast lewa niżej aby nie oślepiać.
Rozkład ten powoduje, że masz wrażenie świecącej lampy prawej wyżej niż lewej. Powinieneś mieć obydwie lampy ustawione na jednakowej wysokości.
Zamieszczone przez TomRSBez vcds to nic nie da - trzeba wejsc w tryb regulacji reflektorow, zeby zapamietaly pozycje wyjsciową.
Zamieszczone przez voltarOtóz w mojej 02 ostatnio zauważyłem że reflektor lewy czyli ten od strony kierowcy świeci nieco bardziej w górą niż prawy.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
voltar mam to samo. Od pewnego czasu zauważyłem po uruchomieniu auta że poziome pasy wyświetlane na ścianie garażu przestały się pokrywać i lewa strona świeci wyżej. Dzisiaj miałem też spadek napięcia w lewy reflektorze i zaświeciła się kontrolka na szafie. Po chwili ksenon zaczął świecić. Także jutro jadę do ASO aby sprawę raz na zawsze wyjaśnićslawko007
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez slawko007voltar mam to samo. Od pewnego czasu zauważyłem po uruchomieniu auta że poziome pasy wyświetlane na ścianie garażu przestały się pokrywać i lewa strona świeci wyżej. Dzisiaj miałem też spadek napięcia w lewy reflektorze i zaświeciła się kontrolka na szafie. Po chwili ksenon zaczął świecić. Także jutro jadę do ASO aby sprawę raz na zawsze wyjaśnić
Co do tego co wyswietla mi na scianie to musze jeszcze spr. ale wydaje mi sie ze swiecenie z bliska na sciane moze tej roznicy nie wykryc tzn tak wzrokowo.
Komentarz
-
-
genesis, ale na tym zdjęciu, które zresztą pokazuje prawidłowo ustawione światła, wyraźnie widać że obie lampy świecą na jednej wysokości! Dolne lewe ( patrząc od pierwszego z lewej "zagięcia" ) części wiązki powinny być na tym samym poziomie.
Generalnie, przy założeniu, że: auto stoi poziomo, prostopadle do ściany w odległości 5m od niej światła powinny być ustawione tak, aby początek tego pierwszego zagięcia ___/ wypadał:
w poziomie - dokładnie na przeciwko środka reflektora/soczewki
w pionie - 5 cm poniżej wysokości od ziemi środka reflektora/soczewki.
Oba reflektory powinny świecić identycznie ( kształt światło-cienia powinien być identyczny dla obu lamp ). Nazwa asymetryczne nie oznacza różnicy pomiędzy lewym a prawym reflektorem tylko to, ze wiązka patrząc od środka lampy jest inna na lewo i na prawo od reflektora ( w odróżnieniu od lamp symetrycznych np. USA gdzie linia odcięcia jest płaska; nie ma doświetlenia pobocza ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
..ksenony ustawione ale zanim dojechałem do ASO lewy ksenon zgasł (zaświciła się kontrolka) i po pewnym czasie zaświecił się. Kontrolka zgasła po ponownym uruchomieniu. Dzisiaj w drodze do ASO to samo. Zatrzymałem się, wyłączyłem zapłon i wpłaczyłem i wszystko git ! W ASO po ustawieniu ksenonów nie znaleziono żadnych błedów dlatego nie zdołali dojśc co i gdzie. Dlatego tez stwierdzili że nie są w sanie wymienić żarnika na gwarancji i poradzili żeby nasęnym razem podjechąc do nich z zapaloną kontrolką bo wówczas są w stanie zczytać błąd i na tej podstawie wymienić żarnik na gwarancji. Chciałbym zapytać czy to ma jakiś głebszy sens wg was ? Czy błąd faktycznie nie zapisuje się na dłużej ?slawko007
Komentarz
-
-
Mi czasami nie odpala za pierwszym razem prawy ksenon ( po chwili zapala się kontrolka na szafie ). Jak wyłącze i włącze światła jeszcze raz to zazwyczaj odpala i po chwili kontrolka gaśnie, ale błąd w centralnej elektryce zostaje.
Ale ja mam OII przed FL, a w FL-kach jest inny sterownik, więc może tam jest inaczej...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
No to tak:
W FL'kach też zostaje błąd o spalonych żarówkach - kiedyś robiłem AUTO-SCAN auta, w którym akurat pokazało wszystkie żarówki spalone mimo, że kontrolka się już nie świeciła :-) Na tej podstawie wnioskuję, że błędy jednak zostają.
Tak na 50% uważam, że ASO jednak błąd widziało, tylko wykasowali.... i być może się mylę, ale już tyle o ASO było na tym forum, że wcale bym się nie zdziwił :-)Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Jak narazie umowilem sie na diagnostyke i zobaczymy co chlopaki zdzialaja.
[ Dodano: Pią 02 Kwi, 10 18:33 ]
Zamieszczone przez piotrek_gdyTomRS, racja
najpierw ustawianie śróbką a później VAGiem albo VCDSem aby zapamietały pozycję bo inaczej będzie wyświetlać błąd poziomowania
Komentarz
-
Komentarz